Виставка художника Володимира Реброва.

Олександр Вакуленко, фото автора.

10 жовтня 2024 року в Києві у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося відкриття виставки графічних робіт ,,Історії гучних подій’’ художника Володимира Реброва та презентація його другого альбому із циклу ,,Війна очима українського художника’’.

Родом талановитий український митець Володимир Ребров із великого промислового міста Запоріжжя, відомого своїм звитяжним козацьким минулим. Після закінчення училища він переїхав до української столиці, де займався дизайном інтер’єрів та образотворчим мистецтвом. Але повномасштабне вторгнення в Україну російських військ, одразу змінило його мистецьке життя. Й створені ним роботи почали відображати світ воєнного часу…

Заступниця генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Наталія Цукренко у своєму виступі привітала автора робіт та усіх присутніх із відкриттям виставки до Дня художника. Й зазначила що це друга виставка Володимира Реброва, яка експонується в стінах бібліотеки. Адже у квітні 2023 року тут із великим успіхом пройшла його перша персональна виставка графічних робіт ,,Коли зникають фарби’’.

А усього в творчому доробку художника Володимира Реброва налічується більше двадцяти виставок.

Глядачі із захопленням переглянули на великому екрані епізоди відеороликів фільму, який майстерно створила ведуча заходу Ліа Романова. У них показана техніка роботи Володимира Реброва, коли він доволі швидко й вправно малює олівцем черговий персонаж – князів, гетьманів, козака із шаблею, кобзаря, військового із дитиною повністю сконцентрувавшись над аркушем паперу. На завершення розтирає фон, доводячи малюнок до досконалості.

Ліа Романова запрошує до слова головного героя мистецької події, художника Володимира Реброва, який подякував, усім хто його підтримує у творчому житті. Адже  малювати війну дуже важко. Але кожне тепле слово чи щира подяка вкотре надихає, й змушує продовжувати працювати. Завдяки Збройним силам України ми кожного дня прокидаємося і митець постійно дякує українським воїнам, які нас захищають. Ніколи не думав, що мистецтво може бути такою сильною зброєю. А воно допомагає, лікує, підтримує. І він своїми малюнками намагається підтримати те місто, яке постраждало від обстрілів. А коли малює козака чи дівчину – зображує їх красивими. Адже вважає, що наші жінки – найгарніші, чоловіки – наймужніші. А українська нація – найкрасивіша у світі.

Після продовження відеофільму під динамічну музику, розпочинається діалог ведучої та художника. У ньому дізнаємося, що перший малюнок із представленої серії Володимир Ребров створив 26 лютого 2022 року, коли два тижні перебував у метрополітені. Люди брали туди продукти, а він інструменти для малювання і створював дві-три роботи в день. При цьому війна не додала у його творче мислення яскравих кольорів, крім блакитного та жовтого. Кольорів українського прапору. Особливо тяжко малювати полеглих героїв. Це дуже ранить душу. А скільки любові та добра випромінюють їхні очі. Якоїсь особливої картини у автора немає, адже усі вони йому дорогі. Завершити цей творчий цикл хотів би малюнком із зображенням нашої перемоги. Але якою буде ця робота, поки невідомо.

Настає поетична частина заходу, яку відкриває поетеса та волонтерка, авторка книг ,,Нескорені’’ та ,,Нескорені. Лицарі сьогодення’’ Ольга Киця. Вона зазначила, що на першій виставці Володимира Реброва була вражена його роботами. Хто цей художник?  Адже, я саме про це пишу. Тільки мої емоції виливаються на папері у вигляді віршів. А тут все це передано малюнками. Люди прагнуть щоб про їхніх загиблих рідних писали. І звичайно пам’ятали. Й ми повинні підтримувати наших захисників кожної хвилини.

Зворушливі вірші Ольги Киці крім авторки із біллю у серці продекламували й зовсім юні Аліса Ілюшенко та Варвара Березій з гуртка акторської майстерності ,,Маска’’ (керівник Марія Голуб) із міста Сміла Черкаської області.

Підійшла черга до пісень, які своїм чудовим, мелодійним голосом виконала співачка Вікторія Падалко. Її авторська пісня ,,Янголи’’ – це присвята тим хто захищає Україну для майбутніх поколінь. І в ній відчувається біль за долю України. А пісня ,,Світло всередині нас’’ відображає нинішню жорстоку реальність, в якій живуть цивільні громадяни у часи коли в них летять ворожі ракети.

Знову демонструються кадри фільму, де художник ретельно вимальовує пелюстки квітки. А вже завершені малюнки перегортаються на екрані неначе сторінки книги. Але музика цього разу лунає сумна, адже триває російсько-українська війна…

Усі виступи викликали щиру вдячність та оплески глядачів, в тому числі ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна, які побували на незабутньому творчому заході.

Адже виставка графічних робіт ,,Історії гучних подій’’ художника Володимира Реброва та його високохудожні мистецькі альбоми ,,Війна очима українського художника’’ – це неоцінимий внесок у нашу боротьбу. Щоб збереглася  пам’ять про українських героїв, які відстоюють волю України. Щоб з’явилися сили подолати усі суворі випробування, які випали на долю українців. Щоб здобути перемогу в цій кривавій війні. Саме це є головним акцентом у творчості художника Володимира Реброва.