Молодь – запорука нашої Перемоги

Олександр Вакуленко

Олександр Вакуленко

Наближається свято – День Незалежності України! У цьому році на столичному Хрещатику не буде військового параду. Натомість відбудеться офіційна Хода гідності та народний Марш захисників України. Відзначення нашого величного свята дещо подібним чином відбувалося і в минулі часи.

Так, 24 серпня 2016 року у 25-у річницю Незалежності України в Києві паралельно із традиційними урочистими заходами відбулися громадські акції, ініційовані самими громадянами. Після завершення параду, коли Хрещатиком пройшли колони українських військових та броньованої техніки, відбулася Хода Нескорених. Спочатку рідні загиблих українських воїнів та тих, хто перебуває у полоні, бійці «Самооборони Майдану», легендарних добровольчих батальйонів «Айдар», «Донбас», «Кривбас», чоти «Карпатська Січ», ДУК «Правий Сектор» та інших підрозділів, кіборги, волонтери, медики, капелани зібралися на Бесарабській площі. Незважаючи на дощ, люди усе прибували. Віталися один із одним, адже зустрічали чимало знайомих. Під час нетривалого мітингу актриса Наталія Сумська зачитує вірш батьків, які не дочекалися своїх хлопців з війни. Президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль у своїй промові зупиняється на українській героїці під час визвольної боротьби українського народу. Співачка Анастасія Приходько разом із присутніми виконує український гімн.

Під музичний супровід колона рушає Хрещатиком. Попереду – автомобілі  волонтерів, на яких розвіваються прапори. Серед автівок маневрує на скутері чоловік без ніг, на протезах. Командир інженерно-саперного взводу 93-ї бригади Анатолій Фатєєв підірвався на міні 12 червня 2015 року поблизу Мар’їнки. Із ним на скутері – дівчина у вишиванці. Українські Берегині не залишають своїх співвітчизників у біді. Люди тримають портрети своїх рідних, найдорожчих людей. Серед загиблих безліч зовсім юних обличь. Одразу із пам’яті виринають слова  «Заповіта» Бориса Гуменюка:

Не віддавайте нас батькам
Не хочемо щоб батьки бачили нас такими
Нехай батьки запам’ятають нас малими дітьми
Неслухняними хлопчиками
З рогатками і синцями на колінах
З двійками у щоденнику
З повною пазухою яблук із сусідського саду
Нехай батьки сподіваються що ми колись повернемося
Що ми десь є…

Вражені глядачі, які зібралися на тротуарах, зустрічають ходу оплесками. Усі в захопленні від мужності людей, які у грізний час стали живим щитом між Україною та сепаратистською нечистю, а потім і путінськими відморозками, для яких життя людини не коштує ломаного гроша.

Хода Нескорених нагадала долю України. Тут усе присутнє, що переживає наш народ – біль, страждання, боротьба та героїзм. Коли вже лунали останні пісні Тараса Силенка, стало зрозуміло, що ідейні натхненники та організатори Ходи Нескорених Анна Коваленко, Сніжана Потапчук та Іляна Гайдук є особистостями в українському суспільстві. Саме до молодих людей потрібно прислухатися та довіряти важливі справи. Молодь – це наше майбутнє. Це наша надія та перспектива. Молодь – це запорука нашої Перемоги.

В ОУН також відзначили День Незалежності. Із цією звитяжною організацією безпосередньо пов’язане місто Конотоп. Адже, конотопець  Михайло Сусло, «Слідопит», воював у батальйоні ОУН. 26 березня 2015 року Михайло Сусло відійшов у вічність після отриманих тяжких ран в районі с. Піски. У Конотопі його іменем названо вулицю (колишня – вул. Фрунзе). На будівлі Конотопської школи-інтернату для слабозорих дітей (в районі Кандибини), де він навчався, встановлено меморіальну табличку. Також меморіальну табличку в пам’ять про загиблих бійців батальйону ОУН Андрія Юрги, «Давида», та Василя Кіндрацького, «Кіндрата», було відкрито на будівлі Фундації ім. Олега Ольжича у Києві. Саме біля неї ОУН на чолі із Головою Проводу Богданом Черваком відзначило День Незалежності. Чимало бійців, які воювали в батальйоні ОУН, а потім у підрозділах Збройних сил України, завітали сюди. У цей день згадали про Героїв Світла – «Давида» та «Кіндрата». Пом’янули прихильника ОУН оперного співака добровольця Василя Сліпака, який пожертвував життям заради своєї Батьківщини. Приємні подарунки – футболки із ОУНівською символікою отримали боєць «Кром» та учасник параду на Хрещатику у колоні ветеранів війни Борис Гончар, який виявився ще й іменинником. Із Днем народження також привітали сяючу від радості Ольгу Червак. Грамотою було відзначено учасника московсько-української війни Олександра Потебенька. Підтримують Україну і у Німеччині. В організації зберігається прапор із побажаннями українців, які проживають у цій країні.

Захід в ОУН тривав протягом усього дня. Поруч лунали пісні. Це художні колективи Печерського району влаштували концерт. А зі сходу знову прийшло повідомлення про загибель українського військового. Під Зайцевим Бахмутського району Донецької області під час мінометного обстрілу загинув доброволець 15-го батальйону ЗСУ, свободівець із Василькова Олег Дьяченко. Вічна пам’ять Героям!

 Хай щастить тобі, Україно!

Фото автора